marți, 18 octombrie 2011

CEOi concediati! Vai mama lor!

Sa va dau doua exemple:


LEO Apotheker a fost CEO la HP (un gigant in industria IT, pentru cine nu stie) aproximativ 10 luni si jumatate. A fost concediat la 2 saptamani dupa ce a anuntat ca HP va renunta la divizia de calculatoare, va opri dezvoltarea propriei platforme de software pentru telefoane mobile, si va plati aproximativ 10 miliarde de dolari pentru  o companie de software cu o cifra de afaceri anuala de 1 miliard. In ziua in care a facut acele anunturi, actiunile HP la bursa au scazut cu 20%. In perioada (scurta de altfel) in care el a condus destinele companiei, actiunile HP au scazut cu 40%.
Acum fiti atenti: pentru “performantele” obtinute, a primi un bonus de despartire de 7,2 milioane de USD. Asta dupa ce la angajare a primit 4 milioane USD bonus de instalare, inca 4,6 milioane USD suma de cheltuit cu relocarea, si un salariu de 1,2 milioane USD / an.
Pe scurt: in 10 luni, compania a pierdut aproximativ 35 miliarde USD din capitalizarea la bursa, insa el a incasat cel putin 17 milioane USD.


Carol Bartz a fost numita CEO la Yahoo! (messengerul cu aspiratii de google) la inceputul lui 2009. Dupa un an (in care a reusit sa concedieze 1600 oameni), a fost numita “cel mai supra-platit CEO din lume”*1, castigand aproximativ 47 milioane $ in primul an. Carol a fost numita CEO la Yahoo dupa ce fostul executiv a respins oferta lui Microsoft de achizitonare la 46 miliarde USD. Dupa doi ani si jumatate sub condurecea lui Bartz, Yahoo mai valoareaza aproximativ 30% din suma avansata de Microsoft. Cu toate astea, d-na CEO a mai primit 10 milioane USD drept “cadou de despartire”


Nu vi se par putin disproportionate sumele acestea? vorbim de o gramada de bani platiti unor oameni care in mod clar nu au facut performante notabile, ba chiar mai mult, au adus niste companii intr-o stare mult mai precara decat le-au gasit cand s-au angajat (cel putin judecand dupa aparentele pietelor).
Poate ca ar trebui ca fiecare CEO al companiilor listate la bursa sa fie platiti cu salariul mediu din compania respectiva, si sa aibe ca si unic mecanism de suplimentare a veniturilor procent din cresterea veniturilor/profiturilor companiei de la an la an (stock options, produse derivate, etc.). Atunci sa vedeti motivare si incentivare pentru Executivi!

*1 La polul opus s-a aflat un CEO celebru, care timp de 12 ani a fost platit cu un salariu de 1 USD / an. Culmea este ca acest CEO a determinat o evolutie spectaculoasa a companiei sale (devenind una dintre cele mai mari 10 companii din lume), si a reusit sa influenteze viata a zeci de milioane de oameni care folosesc produsele create de aceasta. Si nu, nu a fost concediat de board...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu